Από το 1990 παρουσιάζουμε παραστάσεις με τις κούκλες μας στα παιδιά.
Πιστέψτε μας έχουμε μάθει πολλά από αυτά. Τα παιδιά έχουν ανατρέψει την ροή της παράστασης, έχουν διακόψει και έχουν επέμβει δραστικά στο σενάριο και το σπουδαιότερο;
Γίνονται οι πρωταγωνιστές της παράστασής μας.
Τα έργα που παρουσιάζουμε κινούνται στους θεματικούς άξονες του Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου και πάντα εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρουν , περνούν στα παιδιά και ένα εκπαιδευτικό μήνυμα ή ένα μήνυμα ζωής.
Πρόγραμμα παραστάσεων 2022-23
Εδώ θα βρείτε τον κατάλογο των έργων μας αναλυτικά για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Τα έργα μας με μια ματιά για το πρώτο τρίμηνο
Αστέρι και φιλί Ιστορίες προσαρμογής.
Οι Μουσικοί της Βρέμης Ιστορίες συνεργασίας.
Μπαμπά …. Άντε γεια! Οικογενειακές ιστορίες.
Οι τρεις σωματοφύλακες Ιστορίες διατροφής
Το άγγιγμα της σοκολάτας Ιστορίες διατροφής.
Γιατί να παρουσιάσω
μια παράσταση κουκλοθεάτρου στο σχολείο;
Τα παιδιά θα ευαισθητοποιηθούν με αυτό το είδος της τέχνης όταν παρακολουθήσουν μια ολοκληρωμένη παράσταση με σκηνικά – φωτισμούς και μουσική.
Τα παιδιά θα αναγνωρίσουν την κούκλα και τον εμψυχωτή της, σαν μέσα θεατρικής έκφρασης , επικοινωνίας και δημιουργίας μηνυμάτων.
Θα καταλάβουν ότι με το ζωντάνεμα της κούκλας αποκτούν έναν ρόλο, γίνονται ένας «άλλος» και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αλληλεπιδράσουν σε έναν «άλλο» χώρο και χρόνο.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εξηγήσουμε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ θεάτρου – θεατρικού παιχνιδιού και κουκλοθεάτρου. Ο ρόλος στο κουκλοθέατρο ενσαρκώνεται από «κάποιον άλλο» (την κούκλα) και αυτό το γεγονός κάνει το παιδί πιο ελεύθερο στο να εκφραστεί αβίαστα.
Με βοηθό το θέατρο της κούκλας θα γνωρίσουμε και τα άλλα είδη του θεάτρου και του Μικροθεάτρου.
Μικροθέατρο εννοούμε το θέατρο όπου οι ηθοποιοί είναι άψυχοι , κούκλες ή φιγούρες. Με μια γενικότερη έννοια μια μικρογραφία του ανθρώπου.
Να προσδιορίσουν τον «χώρο» της παράστασης και τον «χώρο» του θεατή.
Υπάρχουν φορές βέβαια που αυτοί οι χώροι εφάπτονται και γίνονται ένα. Είναι μια επιδίωξη του θιάσου μας να βάζουμε και τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά την παράσταση. Τα παιδιά δίνουν απρόοπτες λύσεις ή εκφράζουν ευφυείς ατάκες.
Πως πραγματοποιείται η συμμετοχή των παιδιών
Τα παιδιά συμμετέχουν απαντώντας στον ήρωα ή δίνοντας λύσεις στα προβλήματά του.
Ακολουθώντας τον ήρωα στο ταξίδι του. Συμμετέχοντας ψυχοκινητικά – χορευτικά π.χ.
1. Όταν η Κοκκινοσκουφίτσα πάει στο δάσος
2. Στο ταξίδι του μικρού γιού στο Μπαμπά … άντε γεια!
3. Γίνονται ο άνεμος και τα δέντρα στον κήπου του Εγωιστή Γίγαντα.
Τραγουδούν ένα τραγούδι για να συνδεθεί η μια σκηνή με την άλλη.
Τραγουδούν και χορεύουν στο τέλος του έργου μαζί με τους ήρωες.
Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή στην εύρυθμη διεξαγωγή της παράστασης.
Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε αυτό ώστε την ώρα της παρακολούθησης να τηρούνται κάποιοι κανόνες ώστε όλοι να απολαύσουν την παράσταση και να αποκομίσουν τα οφέλη της.
Ο ενθουσιασμός μερικές φορές δεν είναι καλός σύμβουλος. Όλα όμως έρχονται σε μια αρμονία με τους σωστούς χειρισμούς του εμψυχωτή και της κούκλας.
Θεατρικά στοιχεία και δημιουργία
Παρακολουθώντας την παράσταση τα παιδιά γνωρίζουν από κοντά και διακρίνουν τεχνικές κατασκευής του θεατρικού υλικού.
Στο τέλος κάθε παράστασης παρουσιάζουμε στα παιδιά τους πρωταγωνιστές του έργου. Δείχνουμε τον τρόπο κατασκευής τους και τους προτείνουμε να κατασκευάσουν και αυτά τον δικό τους ήρωα.
Έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τα διάφορα είδη τους ελληνικού κουκλοθεάτρου.
Μαθαίνουν να είναι σωστοί θεατές και να σέβονται τον κόπο των εμψυχωτών που είναι πίσω από τις κούκλες, αυτό εξ’ άλλου αποτελεί και μια στάση ζωής.
Δεξιότητες που καλλιεργούνται
παρακολουθώντας μια παράσταση.
Οι δεξιότητες σύμφωνα με το Πρόγραμμα σπουδών της Προσχολικής Εκπαίδευσης απαντούν στο ερώτημα: πως θα μάθω κουκλοθέατρο;
1. Πως θα ανακαλύψω τις δυνατότητες έκφρασης μέσα από την κούκλα . Κρατώ στο χέρι μου την κούκλα και εκφράζω τα συναισθήματά μου, τις απόψεις, τις ιδέες μου και τα όνειρά μου.
Είναι πιο εύκολη να γίνει αυτή η αποκάλυψη του εσωτερικού κόσμου του παιδιού με την κούκλα παρά με το κουστούμι του ηθοποιού, διότι η κούκλα είναι ξεκάθαρα ένας άλλος.
2. Πως θα δώσουμε λύσεις για ένα ζήτημα που προτείνει το σενάριο μέσα από τον ρόλο που ενσαρκώνουμε. Οι λύσεις αυτές είναι μαθήματα ζωής , επεκτείνονται δε και σε λύσεις προβλημάτων της σχολικής ζωής και της καθημερινότητας.
3. Πως θα μάθω να μιλάω σωστά με πλούσιο λεξιλόγιο με την βοήθεια της κούκλας;
Η κούκλα μπορεί να βοηθήσει το παιδί να μάθει μια ξένη γλώσσα . Η γλώσσα της κούκλας είναι πολύ κοντά στην γλώσσα του απιδιού. Κάθε δυσκολία στην άρθρωση ή στην εκφορά του λόγου γίνεται παιχνίδι και εξομαλύνεται με την βοήθεια της κούκλας.
Η παράσταση προβάλει κάποιους χαρακτήρες και έναν συγκεκριμένο τρόπο ομιλίας. Υπήρχαν παραστάσεις όπου τα παιδιά αμέσως μετά την παρακολούθηση αναπαρήγαγαν με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο ομιλίας των ηρώων του έργου.
4. Μετά την παράσταση προτείνουμε στα παιδιά να προσδώσουν ποικίλους συμβολισμούς σε αντικείμενα. Μια καρέκλα μπορεί να γίνει ένας θρόνος ή ένα λάστιχο να γίνει φίδι.
5. Τα παιδιά στο τέλος θα μπορέσουν να περιγράψουν τα στοιχεία της παράστασης: την πλοκή – τους ήρωες- την εποχή- τα μηνύματα.
Αυτό γίνεται πάντα μετά την παράσταση. Ονομάζουμε αυτές τις δραστηριότητες: δραστηριότητες επέκτασης.
Πως μπορούν να πραγματοποιηθούν:
Με συζήτηση στην παρεούλα.
Με μια ζωγραφική σύνθεση
Με μια μεταφορά του έργου στην σκηνή του σχολείου με τις κούκλες που υπάρχουν εκεί.
Με θεατρική αναπαράσταση φορώντας κουστούμια από την γωνιά της μεταμφίεσης.
6. Η σύνδεση με την καθημερινότητα.
Φέρνουμε τους ήρωες στο σήμερα. Τι θα γινόταν αν ο ήρωας της παράστασης ήταν γείτονάς μας ή φίλος μας;
7. Στο τέλος καταγράφονται οι προτιμήσεις των παιδιών για το θεατρικό είδος που παρακολούθησαν. Συνήθως ρωτάμε τα παιδιά:
Τι μας άρεσε;
Τι δεν μας άρεσε;
Τι θα άλλαζα στην παράσταση.
Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και η κριτική σκέψη των παιδιών.
Η παραπάνω δραστηριότητα αποτελεί και ένα μικρό ερωτηματολόγιο το οποίο είτε σε γραπτή μορφή είτε σε ζωγραφική μπορεί να προστεθεί στο portfolio του κάθε μαθητή.
Πότε θα παρουσιάσω μια παράσταση στο σχολείο;
Οι παραστάσεις αποτελούν μέρος των δραστηριοτήτων του προγράμματος και δεν είναι αποκομμένες από την καθημερινή παιδαγωγική εργασία στο Νηπιαγωγείο. Αποτελούν μέρος και συνέχειά της. Οι παραστάσεις λοιπόν μπορούν να διεξαχθούν :
1. Στην έναρξη ενός διαθεματικού προγράμματος.
Είναι η πιο σημαντική στιγμή που θέλουμε να ελκύσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών για το θέμα το οποίο έχουμε επιλέξει είτε εμείς οι εκπαιδευτικοί, είτε το έχουν προτείνει τα παιδιά, είτε από κοινού. Η παράσταση θα είναι η αφορμή για να τεθούν οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα ώστε να ξεκινήσει η έρευνα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος γιατί είναι έκρηξη ώστε τα παιδιά να ενθουσιαστούν και να καταπιαστούν με το θέμα με το ανάλογο ενδιαφέρον.
2. Στην μέση του διαθεματικού προγράμματος.
Την στιγμή που βλέπουμε πως έχουμε κάπου κολλήσει, το αρχικό ενδιαφέρον έχει μειωθεί, θέλουμε ένα σπρώξιμο ώστε να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό που με τόσο μεράκι ξεκινήσαμε. Σε αυτή λοιπόν την χρονική στιγμή παρεμβάλουμε την παράσταση. Τα οφέλη είναι διπλά:
Πρώτα κάνουμε μια επανάληψη όλων όσων έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα,
Δεύτερον: Παίρνουμε νέες ιδέες για να προχωρήσουμε. Είναι κάτι σαν αναπτέρωση του ηθικού μας!
3. Στο τέλος του προγράμματος.
Επειδή η λήξη κάθε προγράμματος παίρνει έναν εορταστικό χαρακτήρα, είναι καλό να πλαισιώσουμε αυτήν την γιορτή με μια παράσταση.
Τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα και συμμετέχουν πολύ ενεργά στην διάρκεια της παράστασης λέγοντας όλα αυτά που έχουν μάθει με την δική μας βοήθεια.
Τα έργα των μαθητών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του προγράμματος μπορούν να αποτελέσουν μια έκθεση. Έτσι παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας ολόπλευρα, πετυχαίνοντας όλους τους στόχους.
Εδώ θα αναφερθούμε στις παραστάσεις που πραγματοποιήσαμε τον Ιούνιο του 2022 σε σχολεία της Ναυπάκτου με το θέμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Η συμμετοχή των παιδιών ήταν άψογη και μάλιστα μάθαμε κι εμείς πράγματα τα οποία δεν τα είχαμε συμπεριλάβει στο αρχικό μας project.
Η σχολική μου τάξη είναι μικρή,
μπορεί να φιλοξενήσει μια παράσταση;
Ο Θίασος μας έρχεται στον χώρο του σχολείου , ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις που και δαπανηρές είναι, και κρύβουν κινδύνους. Διαθέτουμε πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό με σκηνή , μικροφωνική εγκατάσταση αλλά και φωτισμό. Η σκηνή μας προσαρμόζεται σε κάθε χώρο μια και αποτελείτε από τμήματα και προσαρμόζεται ανάλογα.
Τυπικές διαδικασίες
Για να φιλοξενηθεί μια παράσταση κουκλοθεάτρου στο σχολείο ακολουθούμε την εκάστοτε οδηγία του Υπουργείου Παιδείας. Δείτε εδώ την σχετική εγκύκλιο στην παράγραφο 10 γ. Η Διευθύντρια της κάθε σχολικής μονάδας και ό σύλλογος διδασκόντων είναι οι αρμόδιοι φορείς που επιτρέπουν στα καλλιτεχνικά σχήματα ή σε άλλους εξωτερικούς συνεργάτες να επισκεφθούν το σχολείο προκειμένου να εμπλουτίσουν με την δράση τους ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ενημερώνετε όμως και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων του αρμόδιου γραφείου καθώς και η δράση καταγράφετε στο βιβλίο της Σχολικής Ζωής.
Ένα μικρό δώρο
Γνωρίζοντας την δύσκολη οικονομική κατάσταση που υπάρχει, ο θίασος μας δέχεται κάποια παιδιά του σχολείου να προσέλθουν δωρεάν στην παράσταση.
Συνοψίζοντας
Τι κάνω πριν την παράσταση
Τα παιδιά προετοιμάζονται για την παράσταση. Γνωρίζουν τον τίτλο του έργου, γνωρίζουν τον σκοπό για τον οποίο θα γίνει αυτή η εκδήλωση στο σχολείο τους.
Θα μοιραστούμε μαζί σας δυο δραστηριότητες που πραγματοποίησαν συνάδελφοι που με την τάξη τους παρακολούθησαν την παράστασή μας.
1. Τα παιδιά είχαν ζωγραφίσει στο ένα μισό του λευκού χαρτιού Α4 τι περίμεναν να δουν στην παράσταση. Το άλλο μισό ήταν λευκό, θα το συμπλήρωναν μετά το πέρας της παράστασης.
2. Τα παιδιά ετοίμασαν τα εισιτήρια τους γράφοντας επάνω την ημερομηνία , το κόστος και την θέση. Μια άριστη μαθηματική δραστηριότητα!
Τι κάνω κατά την διάρκεια της παράστασης
Φροντίζουμε ο χώρος να είναι αρκετά σκοτεινός ώστε να έχει μεγαλύτερη απόδοση ο δικός μας φωτισμός, μια και μερικές φορές προσθέτουμε κάποια ειδικά φωτιστικά εφέ τα οποία χρειάζονται σκοτάδι. Τα παιδιά μπορούν να καθίσουν στα καρεκλάκια εμπρός από την σκηνή ή σε μαξιλαράκια. Αυτό που επιδιώκουμε είναι όλα τα παιδιά να κάθονται άνετα και να έχουν ορατότητα της σκηνής. Οι κούκλες που πρωταγωνιστούν είναι κούκλες μαρότ και έχουν ύψος περίπου 60εκ. έτσι είναι ευδιάκριτες από όποια γωνιά κι αν κάθεστε.
Καλό είναι να υπάρχει κάποιος χώρος μπροστά από την σκηνή για τον χορό που θα γίνει στις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές μέσα στο έργο και στο τέλος.
Τι κάνω μετά το πέρας της παράστασης.
Παρουσιάζουμε τις κούκλες ώστε τα παιδιά να μάθουν τον τρόπο που οι κούκλες κινούνται. Κάνουμε ένα μικρό ενδεικτικό ερωτηματολόγιο για το τι άρεσε από την παράσταση στα παιδιά όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω.
Μέσα στην τάξη τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν τι τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση.
Διαδικτυακές παραστάσεις.
Υπάρχει και κάποιος ακόμη τρόπος συνεργασίας πέρα από τις δια ζώσης παραστάσεις.
Και αυτός είναι οι διαδικτυακές παραστάσεις μας. Αυτές μπορούν να προβληθούν στον χώρο του σχολείου είτε επειδή εμείς αδυνατούμε να σας επισκεφθούμε, είτε εσείς θέλετε ένα πρόσθετο υλικό για τα εκπαιδευτικά σας προγράμματα. Είναι μαγνητοσκοπημένες και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με τα παιδιά όσο χρόνο χρειάζεστε για να παρουσιάσετε το πρόγραμμά σας. Δεν υστερούν σε τίποτα από μια ζωντανή παράσταση παρά μόνο στην συμμετοχή των παιδιών. Αυτή μπορείτε να την προσθέσετε εσείς μέσα στην τάξη σας.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της διαδικτυακής παράστασης είναι το ηλεκτρονικό υλικό που την συνοδεύει. Μαζί με τον σύνδεσμο της παράστασης λαμβάνετε και ένα αρχείο σε μορφή pdf ώστε να έχετε συγκεντρωμένες όλες τις δραστηριότητες που αφορούν το θέμα της παράστασης. Η διάρκεια της είναι 35 λεπτά και ο χρόνος προβολής κυμαίνεται ανάλογα με την προσωπική μας συμφωνία.
Το κόστος κάθε διαδικτυακής παράστασης είναι 50 €. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε και τα δωράκια για τα παιδιά αυτά κοστολογούνται 3€ το ένα.
Υπάρχουν πολλές παραστάσεις μας μικρότερης διάρκειας που μπορείτε να τις παρακολουθήσετε
εντελώς δωρεάν από το κανάλι μας στο YouTube. Κάντε εδώ την εγγραφή σας.
Δείτε εδώ τις παραστάσεις μας
Comments